
 

 

 

FAQs on consultant and SAS doctor support during strike action of junior 

doctors. 

Updated 17 March 2023 

 

Q.1 Can we ask consultant and SAS doctors to cover the work of junior 

doctors in the event of industrial action?  

Junior doctors taking industrial action will reduce the workforce’s capacity to deliver 

normal levels of patient care. Securing cover from your consultant and SAS doctors 

can be a way of ensuring safe care continues. Previously, during periods of industrial 

action, consultants and SAS doctors have been willing to undertake such work on 

the basis of accommodating some flexibility within their job plans or picking up the 

work through the organisation’s bank. Our advice would be to take a conciliatory 

approach with your consultant and SAS doctor workforce at the earliest opportunity 

to explain the need for cover and to agree on an approach, taking into account any 

relevant local policies.  

Consultants and SAS doctors who are already scheduled to work their usual PAs on 

a day of action, may be more inclined to voluntarily agree to provide junior doctor 

cover if the tasks required are already within the scope of their existing job plan 

and/or are reasonably incidental to it (see further at question 2 and question 6). This 

will require further analysis of individual job plans and rotas once the dates for strike 

action are known. 

Q.2 What terms and conditions of service (TCS), and national and local 

policies should we use when organising cover and is there any flexibility 

within those terms for those who are asked to cover for junior doctors as part 

of their job plans and rostered work. 

There are national TCS in place for consultants (“the 2003 TCS”) and also for SAS 

doctors (“the 2021 TCS”). 

Links to the relevant terms and conditions of service:  

• Consultants  

• Specialist grade  

• Specialty doctor 

 

There is flexibility within the specialist grade and specialty doctor national terms and 

conditions re providing cover as they stipulate at Schedule 3, para 3 that these 

https://www.nhsemployers.org/system/files/2022-03/Terms-and-Conditions-consultants-Mar-2022-v12.pdf
https://www.nhsemployers.org/system/files/2022-06/Specialist-terms-and-conditions-June-2022.pdf
https://www.nhsemployers.org/system/files/2022-06/Specialty-Doctor-terms-and-conditions-June-2022.pdf


 

 

doctors “will be expected to be flexible and to cooperate with reasonable requests to 

cover for their colleagues’ absences where they are safe and competent and where 

it is practicable to do so”. Employers may seek to rely on this term to direct SAS 

doctors to provide cover for junior doctors as a reasonable management instruction.  

In respect of consultants, the 2003 TCS do not contain express terms which oblige 

consultants to provide cover for junior doctors (only for absent consultant or 

associate specialist colleagues). However, schedule 2, para 2 of the 2003 TCS, 

states that:  

“A consultant is responsible for carrying out any work related to and reasonably 

incidental to the duties set out in their Job Plan.” 

Job plans, together with the general obligation of cooperation owed by employees to 

employers, may therefore enable an organisation to direct a consultant who is 

already working during a period of industrial action by junior doctors to provide cover 

for junior doctor to the extent that the tasks undertaken are reasonably incidental to 

their duties on that day (even if they might not normally fall within what they are 

expected to do). The implied term of adaptability in all contracts of employment to 

the effect that an employee will undertake work, other than their normal work, if the 

work is suitable (regard being had to their ability to carry out the tasks in question), 

there is no loss of pay, and the changes are only temporary will be relevant.  

Organisations can therefore, within the terms of contract, require specialist grade 

and specialty doctors to cover the duties of junior doctors.  It can also require 

consultants to, in turn, cover the duties of associate specialists and, where the duties 

are incidental to those already scheduled in the job plan, duties that would normally 

be carried out by junior doctors.  

Q.3 Will job plans need to be changed due to industrial action? 

It is likely to be impractical to change job plans on a temporary basis to facilitate 

cover for industrial action by junior doctors.  As indicated above, there are some 

flexibilities within the existing contractual terms that can, however, be relied on.  

Generally, SPA time will be part of an agreed job plan which cannot be changed 

without the agreement of the individual.  However, employers could seek to rely on 

the duty of adaptability to ask SAS/consultants to cover direct clinical care on an 

exceptional basis during strike action which coincides with SPA time. 

Q.4 Can we use acting down policies? 

Organisations may also be able to rely on any local ‘acting down’ policies. ‘Acting 

down’ is the term used to refer to situations where a doctor, normally as a result of 

an emergency or a crisis, is required to undertake duties usually performed by a 



 

 

more junior medical employee. For consultants this often involves being resident 

when they would otherwise be non-resident on-call.  

The extent to which an organisation is able to rely on an acting down policy to direct 

consultants to provide cover for junior doctors taking industrial action will depend on 

the terms and status of the policy locally. Where these documents have been agreed 

locally and are put in place as collectively negotiated documents, a Trust will be able 

to take the view that directing consultants to provide cover is a reasonable 

management instruction and should therefore refer to the policies in discussions with 

consultants about cover. 

Where a doctor agrees to cover/act down but then reneges on the agreement in the 

shift, this could be a disciplinary matter and potentially a regulatory matter if reneging 

on the agreement in/immediately before the shift puts patients at risk. Deductions 

from pay may also be appropriate, depending on the arrangements under which that 

shift was due to be covered. 

Q.5 Can we rely upon the emergency call-out provisions in the TCS to require 

consultants and SAS doctors to provide cover? 

The relevant provisions are entitled “Recognition for Unpredictable Emergency Work 

arising from On-Call Duties” and are contained in Schedule 5 of the 2003 TCS for 

consultants and Schedule 6 of the 2021 TCS for SAS doctors. 

If an emergency arises during a day of strike action, the usual emergency provisions 

in the TCS apply and a consultant or SAS doctor who is rostered on-call can be 

required to attend to deliver the emergency care required.  

Organisations may seek to rely on the emergency call out provisions in the TCS to 

require consultants and SAS doctors to provide cover as part of their contingency 

planning.  

Q.6 How should we remunerate consultants and SAS doctors that agree to 

provide cover as additional work? 

Where consultants and SAS doctors provide cover under their terms and conditions 

as part of their job plans and are scheduled to work, remuneration should be in 

accordance with their usual pay and seeking additional remuneration will not be 

appropriate. 

Remuneration and compensation arrangements will need to be put in place by 

employers for consultants and SAS doctors who are prepared to provide cover in 

addition to their job-planned duties (i.e. outside of times when they would normally 

be required to work under the job plan). Consultants and SAS doctors are paid the 

rates for additional work that have been put in place locally. We are aware that there 

may be issues with consultants and SAS doctors not accepting those rates in 



 

 

accordance with the BMA’s suggested rate card (which also covers SAS doctors) 

Consultant non-contractual rate card (bma.org.uk). The position remains that pay 

rates for non-contractual work need to be determined by the local employer, in light 

of their own affordability constraints. This is likely to be raised in any conversations 

which take place with consultants regarding the provision of cover and it is important 

to highlight that organisations are not obliged to pay the rate card. BMA non-

contractual rate cards (nhsemployers.org). 

Q.7 How should consultants and SAS doctors be remunerated for acting 

down? 

Where a consultant or SAS doctor acts down (unless this forms part of their standard 

sessional commitment where no further remuneration will be necessary) and is 

required to either be resident on-call or participates in a shift system, they are likely 

to require to be remunerated at an agreed rate determined in the local acting down 

policy or by local agreement. Alternatively, the consultant or SAS doctor can request 

time off in lieu of this period. 

Q.8 Will working time regulations and compensatory rest apply? 

Yes, those provisions include a requirement for 11 hours of consecutive rest per day 

and 24 hours of uninterrupted rest per week. However, it is recognised that, as in the 

case of delivering services such as medical care where continuity of service by the 

worker is required, providing consecutive rest will not always be possible and that 

the compensatory rest provisions of the Working Time Regulations may apply. For 

further detail on compensatory rest please see - Compensatory rest (Gov.uk). 

Note that rest periods are not working time and therefore they do not need to be 

paid. 

Q.9 Will consultant and SAS doctor activity need to be cancelled during 

industrial action? 

This should be agreed locally at the earliest opportunity to minimize the impact on 

patients. All non-critical activity taking place on strike days should be reviewed in 

order to release staff to support clinical activity.  

We advise you to consider time periods when you have had to plan for reduced staff 

numbers such as trainee rotation and induction days, to agree on the most suitable 

level of activity to take place. 

https://www.bma.org.uk/pay-and-contracts/pay/rate-cards/consultant-non-contractual-rate-card
https://www.nhsemployers.org/news/our-response-bma-non-contractual-rate-cards-consultants-and-sas-doctors
https://www.nhsemployers.org/news/our-response-bma-non-contractual-rate-cards-consultants-and-sas-doctors
https://www.gov.uk/rest-breaks-work/compensatory-rest

