
 

   

 

Pay and contract FAQs during strike action of resident 

doctors.  

Updated 7 July 2025  

Q.1 How will a day’s pay be calculated?  

The 2016 Terms and Conditions of Service for Doctors and Dentists in Training (2016 TCS) 

deal with payment of annual salaries in terms of calendar days rather than working days. It 

refers to the apportionment of annual salaries for full time employees for each calendar 

month as one-twelfth of the annual salary and for each odd day as the monthly sum divided 

by the number of days in the particular month. ESR calculates a day’s pay on this calendar 

day basis and in accordance with the contract.  

During the 2022-23 pay dispute, most organisations approached pay deductions for 

industrial action on an hourly basis, even where they had the ability to deduct a whole day’s 

pay under the contract of employment. Consequently, ESR has been reconfigured to 

facilitate pay deductions on an hourly basis when staff have not taken strike action for an 

entire day. This approach is effectively a good will gesture by organisations that allows them 

to be more generous than the contractual terms regarding apportionment of salary – it 

encourages striking staff to attend work on a day of action (as they are paid for hours 

worked) and assists organisations to maintain safe service levels.  

However, organisations making pay deductions by the hour, for a day of action via ESR, 

should ensure that this more generous approach does not inadvertently lead to a pay 

deduction that exceeds the employee’s contractual entitlement to a calendar day’s pay, that 

is, where staff work condensed hours and shifts which are longer than the standard eight 

hours. If this occurs, the risk would be that the organisation faces breach of contract claims. 

It should be noted that the standard eight hours per day averaged out over calendar days 

equates to approximately 5.699 hours per day (2080 (WTE annual hours = 40hours x 52) / 

365).  

Organisations should be aware that under section 8 of the Employment Rights Act 1996, 

they are required to provide employees with an itemised pay statement at or before any time 

at which any payment of salary is made. Section 8(2) states that particulars should be 

contained of any fixed or variable deductions from the gross amount and the purposes for 

which the deductions are made. As such, deductions made from an employee’s wages for a 

day of action or partial performance should be clearly set out on the payslip and we 

understand that ESR provides a function whereby a statement can be included on a payslip 

that a deduction has been made for industrial action.  

Q.2 Can we deduct enhancements as well as a calendar day’s pay for industrial 

action.  

Schedule 2 of the 2016 TCS deals with payments for on-call and hours that attract a 

payment enhancement.  

For on-call payments, paragraph 14 of Schedule 2 states that doctors shall be paid for their 

average hours of work and the hours paid will be calculated prospectively across the rota 

cycle. For the purposes of pay, these average estimates are converted into equal weekly 

amounts which will then be turned into an annual figure and the doctor is paid 1/12th of the 

annual figure for each complete month. To the extent that on-call hours worked are in excess 

of the average, doctors are paid per hour worked or given time off in lieu.  



 

   

 

Paragraphs 16 to 19 deal with hours worked that attract a pay enhancement. Such hours are 

treated in the same way as on-call time in that they are converted into equal weekly amounts 

which is then turned into an annual figure and the doctor is paid 1/12th of the annual figure 

for each complete month.  

As we understand it, on-call and out of hours payments are therefore already accounted for 

in the annual salary of resident doctors and a deduction of a calendar day where ESR also 

includes on-call and out of hours payments to calculate a calendar day will account for these 

so that no separate deduction for the enhancement will need to be made.  

However, where payments are made by the hour (for example on-call payments in excess of 

the average) which are not averaged out and included in annual salary, organisations could 

choose to deduct these payments specifically in addition to a calendar day on the basis that 

they are paid by reference to actual hours worked during specific days and times and during 

industrial action the individual has not worked those days/times and so should not receive 

the payment. Where specific payments are made under a local contract for resident on-call 

time which a doctor refuses to work, an organisation should consider how these payments 

are usually made.  

Where they are rolled up into a prospective payment across the year, an organisation would 

need to work out what element of the salary relates to that activity and make a deduction 

accordingly. Where the payment is made separately in addition to annual salary and paid on 

an hourly basis, it could be deducted for the hours the individual took industrial action. We 

recommend that further advice is sought on this subject as the approach will be dependent 

on the specific facts in each case.  

It will be vital that organisations consider any local terms and conditions regarding the 

payment of enhancements and apportionment which may vary the national terms and 

conditions.  

Q.3 Do we approach apportionment in the same way for less than full time (LTFT) 

staff?  

Yes. The 2016 TCS at Schedule 2 sets out the apportionment provisions at paragraphs 81- 

83. Paragraph 81 refers to full time employees and sets out the calendar day approach. 

Section 82 states that for less than full time employees, salary should be apportioned as per 

paragraph 81 except in the months in which employment commences or terminates when 

they should be paid for the hours worked. Therefore, unless an organisation has varied 

paragraph 82 at a local level so that calendar days are pro-rated for apportionment purposes 

for LTFT doctors, we consider that the full calendar day approach (rather than a pro rated 

calendar day approach) should be followed.  

Q.4 Is it right to pay doctors who will be striking who will be on annual leave or zero 

day?  

During a zero day where a doctor is not rostered to work, an individual will not be 

withdrawing labour and therefore no pay should be deducted. Where someone has booked 

annual leave, they should receive pay for annual leave even if this coincides with a day of 

industrial action unless an employer has evidence that the individual is associating with 

strike action, which could justify a deduction.  

For further information on the treatment of annual leave and sick leave during strike action 

please see Capsticks FAQs.  



 

   

 

Q.5 Will doctors on locally employed contracts be able to participate in industrial 

action?  

Yes. We understand that the BMA has balloted and is calling out all their resident doctor 

members who are employed by an NHS employer on a variety of contracts, including those 

employed on the 2016 TCS (including GP trainees)local terms and conditions (‘Trust grade’ ) 

and locums.  It will therefore be lawful for the BMA to call out these members and for them to 

strike and be protected, regardless of the contracts under which they are employed. We 

understand that agency locum doctors have not been balloted and are not being called out. 

It should be noted that just because an employee has not been balloted does not mean they 

cannot take industrial action. Employees who are not members of any union, and so will not 

have been balloted, can take official action where they go out with resident doctors.  

Q.6 For doctors wishing to take part in strike action who don't come in during 9-5 as 

per their rostered shift, are they able to cover a locum shift in the evening / night 

shift?  

The legislation does not prohibit a doctor who has withdrawn labour during his/her rostered 

shift from undertaking bank shifts as a locum at other times where he/she isn’t rostered to 

work. Organisations may not want to offer bank work to striking doctors as a point of 

principle but use of doctors in this way is likely to be determined by an organisation’s 

requirement to provide safe services.  

Using the definitions contained within the Working Time Regulations 1998, time spent on 

strike can be considered a rest period. Time on strike does not count as “working time” 

(unless there is a collective agreement stating otherwise) as the individual is not working, not 

carrying out their duties and not at the employer’s disposal during that period (all 

requirements for “working time”). A rest period is a period which is not working time, other 

than a rest break (the uninterrupted period of not less than 20 minutes if the worker's 

working time is more than six hours) or annual leave. Accordingly, if individuals are rostered 

on days and strike during those periods, it is not working time (and is therefore a rest period) 

so the individual could then work the night shift.  

Q.7 Can we insist that a doctor attends their rostered shift which falls outside the 

period of strike action i.e. where strike action finishes at 6:59am, could we require 

doctors to attend one hour of their rostered night shift from 7am until 8am?  

During contingency planning, organisations can certainly communicate that they expect 

doctors to attend any part of their shift which falls outside the specific times which are 

referred to by the BMA but it is important to note that the union only has to provide notice to 

employers of the days of the action, not the specific times.  The BMA’s advice to their 

members (on their website) is that if they are already at work when the strike action starts 

“You should finish your shift. As per the GMC's Good Medical Practice, you are responsible 

for ensuring an effective handover. This is essential as part of a patient's continuity of care.” 

However, the advice goes on to say that anyone whose shift starts within the strike period 

are being advised not to attend work (“we are asking all resident doctors to not begin any 

shift that is due to start [within the strike period]” and “You should not return mid-shift to any 

shift that started within the strike period even if the employer offers to pay you for time 

worked. You also run the risk of not getting paid for any part shifts.”).  We recommend that 

further clarity is requested at a local level from the BMA on this issue. 

Q.8 Will unpaid leave as a result of industrial action affect those working under a 

visa?  

https://www.gmc-uk.org/ethical-guidance/ethical-guidance-for-doctors/good-medical-practice


 

   

 

The guidance for sponsors makes clear that they are under a duty to report to UKVI where a 

sponsored worker is absent from work for more than 10 consecutive working days without 

permission. This report must be made within 10 working days of the tenth day of absence 

and we consider it applies to industrial action. However, at this point, it seems unlikely that 

industrial action will be called for 10 consecutive working days or that if it were to be, a 

sponsored worker’s rostered hours would coincide with a period of industrial action for 10 

consecutive days.  

Sponsors must report to UKVI a reduction in salary from the level stated on the Certificate of 

Sponsorship within 10 working days of the relevant event occurring. There does not appear 

to be an exception to these reporting duties where the deduction is for taking part in 

industrial action and so we recommend that deductions for industrial action are reported by 

sponsors.  

Organisations must normally stop sponsoring a worker who is absent from work without pay 

for more than four weeks in total in any calendar year (1 January to 31 December). This 

applies whether the worker is absent from work for a single period of more than four weeks, 

or if they have a number of absences which cumulatively total more than four weeks. 

However, there are specific exceptions to this rule and absence for industrial action is one of 

those exceptions (along with sick leave and maternity leave). In addition, taking industrial 

action will not have an impact on any application for indefinite leave to remain that an 

individual may make. 

Q.9 How will pay be deducted if a resident doctor rotates in August? 
 
The planned strike dates for July 2025 (25th-30th) will in most cases fall after payroll cutoff 
dates and/or pay days. This will mean that deductions would need to be taken from August’s 
pay. 
 
For some doctors due to rotate to a new employer on the 6th August, this may mean there 
would be insufficient working days in August for appropriate deductions to be made. 
 
Where remaining deductions would come from August’s pay, doctors who have rotated may 
be paid less than the deduction amount and therefore these payments will need to be 
reclaimed as an overpayment. Employers should look to engage with finance and/or payroll 
colleagues at the earliest opportunity to ensure a clear process and messaging is 
established. 
 
Employers should write to employees to request repayment of the money owed due to 
industrial action deductions and could, ultimately, take legal action to recover the monies 
where they are not repaid voluntarily. 
 
Q.10 Can resident doctors work on rest days immediately following industrial action? 
 
If a doctor strikes over the weekend and is recorded as not attending work, they may not 
require the rest safeguards set out in schedule 3 and it may be possible for them to take on 
additional activity without breaching the rest safeguards in schedule 3.  This is because time 
spent on strike is not “working time” for the purposes of the Working Time Regulations 1998 
and the Schedule 3 rest provisions take into whether shifts have been rostered or worked 
(and the rostered shifts will not have been worked when a doctor has taken industrial action). 
Some doctors may wish to take on extra working hours on their non-working days following 
their strike days in order to make up for deducted pay.  This would be additional work 
outside of contracted hours and would have to be agreed by the employer. 
 

https://www.gov.uk/government/publications/workers-and-temporary-workers-guidance-for-sponsors-part-3-sponsor-duties-and-compliance


 

   

 

If the doctor and employer mutually agree to swap the hours of work from a weekend to 
midweek this is not recorded as strike action and would follow your standard process for 
swapping shifts. 
 

Q.11 This round of industrial action will fall during incoming FY1s shadowing weeks. 

Can shadowing FY1s participate in industrial action? 

Incoming FY1 doctors (due to officially start FY1 on 6th August) are not included in the 

upcoming industrial action. 

Individuals due to start FY1 should plan to attend pre-FY1 induction and shadowing as 

advised by their employing trust (LEP) and Foundation School. 

Foundation schools and trusts may need to make local adjustments. Individuals involved 

with delivering induction and shadowing events should not be asked to cover clinical service 

unless there are no other options and there is a risk to patient safety. 

It is vital that any changes to any induction and shadowing programs are communicated to 

all involved, especially the incoming F1 doctors. Employers are encouraged to discuss with 

their local Foundation School in the first instance.  

 


